Ochutnejte Švýcarsko

Švýcarsko

Nahlédněte do malebné krajiny Švýcarska a staňte se znalci místních vyhlášených sýrů. Rozeznáte pak všechny tři druhy sýra Appenzeller, ochutnáte fondue i raclette. Můžete se také pokusit rozeznat 75 různých vůní sýrů Gruyère. S plným žaludkem pak můžete navštívit romantický hrad Chillon na břehu Ženevského jezera.

 


 

Lahodný Appenzeller

sýr Appenzeller

sýr Appenzeller

Řekněte sýr! Tady uprostřed té krásné přírody, fotit sebe? Ale kdepak! Fotoaparát odložte stranou a ochutnejte jedny z nejchutnějších sýrů – vždyť Švýcarsko je jimi proslavené po celém světě. Tak třeba malebný kraj v severovýchodním Švýcarsku jménem Appenzell je domovem lahodného sýru Appenzeller. Ten se vyznačuje velmi aromatickou chutí, přičemž doba zrání ovlivňuje jeho chuť. S výhledem na okolní kopcovitou krajinu jako vystřiženou z knížek si tak můžete vychutnat tři různé druhy. Classic, který je 3-4 měsíce starý a je balen do stříbrného obalu. Pozlacený obal je znakem 4-6 měsíců vyzrálého druhu Surchoix, zatímco černý obal ukrývá 6 a více měsíců starý sýr označený jako Extra.

 

Fondue nebo raclette?
A přestože není radno mluvit v případě krásné alpské země pouze o sýrech a opomenout tak úchvatnou přírodu, vězte, že obě záležitosti lze poměrně snadno spojit. Stačí vyjet zubačkou na Gornergrat (3 090 m), pokochat se výhledem na čtyřtisícové velikány a v restauraci se posilnit lahodným fondue (směs sýrů, alkoholu a koření podávaná v tradiční nádobě). Cestou dolů pak oceníte panorama mohutné a pro mnoho horolezců zrádné hory Matterhorn.

Švýcarsko - fondue

Švýcarsko - fondue

 

Sýry jsou základem i dalšího tradičního pokrmu jménem raclette.

Švýcarsko Raclette

Švýcarsko Raclette

Ten je připravován ze stejnojmenného sýra a je velkou lahůdkou. Dodnes se Švýcaři přou s Francouzi, kde vlastně raclette původně vzniklo. Sýr raclette má výraznou a ostrou chuť a pokrm z něj připravovaný patří k nejoblíbenějším jídlům ve Švýcarsku. Servíruje se nabodnutý na nástavci, kde se sýr rozpéká a seškrabuje se na horké brambory, to vše většinou doplněné místní uzeninou a okurkami. A jelikož se stejně jako v případě fondue jedná o jídlo společenské, není výjimkou u něj strávit několik hodin. Ale pozor – sýr, který vám v restauraci donesou, nemusíte nutně sníst celý. To už byste zřejmě museli navštěvovat alpské velikány pouze ze sedačky lanovky…

 

Kolem Ženevského jezera za sýry i kulturou
Bude-li vaše cesta Švýcarskem směřovat také k Ženevskému jezeru, nenechte si ujít severovýchodně ležící městečko Gruyères. Švýcaři o něm říkají, že zde naleznete to „nejšvýcarštější Švýcarsko“a kromě polohy v předhůří Alp se proslavilo jako výrobna stejnojmenného tvrdého sýru. Jen bez „s“ na konci – tedy Gruyère. Tyto sýry mají specifické aroma a údajně v nich můžete nalézt až 75 různých vůní. A zatímco mladý sýr bývá označován jako „doux“ a je jemné chuti, jeho starší sourozenec se chlubí přízviskem „salé“ a intenzivní, vyzrálou chutí. V místní výrobně vám během prohlídky dají ochutnat, a tak pocítíte rozdíl mezi nimi na vlastní chuťové buňky.

Hrad Chillon

Hrad Chillon

 

A protože sýrů a jejich chutí už bylo dost, návratem zpátky k Ženevskému jezeru sjedete k jednomu z nejkrásnějších měst ve Švýcarsku: Lausanne. To se může pochlubit polohou na severním břehu jezera a malebnou architekturou. Celá oblast je také rájem pro cyklisty a tak není divu, že mnoho z nich zavítá k romantickému hradu jménem Chillon. Ten, stejně jako Lausanne, zaujme svou polohou na břehu jezera a tím pádem jedinečnou atmosférou. Hrad proslavil lord Byron, a to především svou básní z roku 1816 – Vězeň z Chillonu. Báseň pojednává o muži jménem François Bonivard, který byl na hradě vězněn v letech 1530-1536 za politické pobuřování. Lord Byron vyryl jeho jméno do pilíře, ke kterému byl údajně připoután. A i dnes během návštěvy podzemí na vás dýchne zvláštní „genius loci“. A až na vás v chladných komnatách přijde hlad, pokračujte v sýrových hodech. Švýcarsko vám zkrátka zachutná.

 

Autor: Hana Dekojová, průvodkyně CK Mundo, která pořádá poznávací zájezd Švýcarsko


Přidat komentář

You must be logged in to post a comment.